Morbergs viltfärsbiffar

January 20, 2011

Lyckliga jag fick en liten leverans från Sverige bestående av älgfärs, svarta vinbär och viltfond samt en kopia på det här receptet från Per Morbergs kokbok. Vi gjorde några ändringar enligt paketskickarens instruktioner och gott blev det.
 
Till biffarna tar man:
500 g viltfärs (vi hade älgfärs)
3–4 msk havregryn
1 dl kalvfond
1½ dl vispgrädde
1 msk soja
lite konjak
2 ägg
2 msk riven gul lök
1 krm svartpeppar
smör till stekning
1 dl svarta vinbär
4 dl viltfond
ev. 1–2 msk redningsmjöl)
 
Blanda havregryn med kalvfond, grädde, soja, konjak och ägg. Låt svälla i 10 minuter. Tillsätt färs, lök, peppar och lite salt. Blanda. Forma biffar med blöta händer. Stek biffarna några åt gången ca 3 minuter på varje sida. Sänk värmen och låt eftersteka en stund. Lägg i vinbären och låt steka med några minuter. Ta upp biffarna och häll viltfonden i pannan. Låt koka ihop. Red av och sila. Lägg tillbaka biffarna och servera ur pannan.
Vi hade pressad potatis, kokta haricots verts och kantarellstuvning till. Och ett kraftigt gott rödvin. Den här gången en Bandol.
About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: