Fondue moitié-moitié

Om du inte har funderat på mat för helgen så kommer här ett förslag som passar bra i vinterkyla.
S2
Till 4 personer behövs:
1 vitlöksklyfta
400 g riven Gruyère AOC
400 g riven Vacherin fribourgeoise
4 teskedar Maizena
1 litet glas kirch (körsbärsbrännvin)
Vitpeppar
3.5 dl vitt vin (gärna Fendant som är ett Schweiziskt vin)
Vitt lantbröd
En fonduepanna och bränngelé eller brännväska.
 
Tillbehör: små inlagda gurkor, syltlök, lufttorkat kött och ett gott vitt vin.
 
Instruktioner:
Först delar man vitlöken och gnider dem mot kanterna i fonduepannan (Caquelon). Riv osten och häll det vita vinet i pannan och värm på spisen. Lägg i osten och rör om med en träslev tills du har en jämn smet. Blanda Maizena och kirch i ett litet glas och häll i det i ostmassan. När du har fått en bra konsistens är den färdig att sättas på fondue brännaren och serveras. Peppra några varv peppar uppe på osten. Doppa brödbitar i osten och ät små gurkor, syltlök och torkat kött till.
 
Några tips för nybörjare:
  • Rör hela tiden med brödet i botten annars brinner det fast.
  • Den som tappar en bit bröd i osten bjuder nästa runda drinks.
  • Vitt vin smakar bäst till. Undvik alla drycker med bubblor som öl och mineralvatten om du vill undvika att vakna på natten med en klump ost i magen.
 
Det här är det traditionella receptet i Schweiz. Man kan variera med att ta Comté (en hård fransk ost från Jurabergen) istället för Vacherin. Man kan också blanda i tomater skurna i tärningar, eller skivade champinjoner eller byta ut vinet mot champagne.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s