Indisk afton

Jag älskar indiskmat! Trots att ingredienslistorna tar en hel sida i kokboken ska man inte låta sig skrämmas. Tre tjejer i köket ca 4h resulterade i följande läckerheter:
Chana Rangeela Färgstark kikärtssallad (S 1)
Aloo mutton Shakkarwala Curry med karamelliserat lamm och potatis (S 2)
Räkor i kokosmjölk (S 1)
Raita med gurka (S 1)
Dhania chutney Chutney med koriander och jordnötter (S1)
Kryddblandning med färsk mynta (S1)
Smörkyckling (S2)
Naanbröd (S2)
 
Till vägledning böckerna Snabblagat Indiskt av Monisha Bhardwaj och Stora asiatiska kokboken Könemann
 
 
Till detta kokade vi basmatris och serverade mango chutney från burk. Öl och vitt vin tycker jag passar bäst till asiatisk mat. Prova en Gewurztraminer från Alsace
 
 
Chana Rangeela
 
400g avrunna kikärtor (från burk)
5 msk tärnad paprika i olika färger
1 medelstor gul lök finhackad
Salt
1 stor nypa mald spiskummin rostad i en panna
1 stor nypa socker
2 tsk olivolja
Lite pressad citron
2 tsk finhackade korianderblad
 
Aloo mutton Shakkarwala
 
Till marinad:
1,5 dl naturell yoghurt
½ tsk gurkmeja
½ tsk chilipulver
1 tsk garam masala pulver
Salt
 
300g magert benfritt lammmkött i grovatärningar
2 tsk socker
4 msk solrosolja
1 medelstor gul lök, hackad
1 msk vitlök-ingefärspasta
2 msk tomatpure
4 råa potatisar, skalade och delade i fjärdedelar
 
Blanda ingredienserna till marinaden och lägg i lammköttet. Täck och ställ i kallt min 10 minuter. Karamellisera socker i en tjockbottnad kastrull på stark värme. Tillsätt oljan och låt den bli het. Låt köttet rinna av lite och spara marinaden. Bryn köttet och lägg i löken. Rör om hela tiden och tillsätt vitlök-ingefärs pastan och tomatpuren samt potatis och resten av marianaden. Späd med vatten så att det täcker och låt kött och potatis kocka färdigt.
 
 
Räkor i kokosmjölk
 
750g råa räkor
4 tsk naturel olja
2 gula lökar i skivor
2 rivna vitlöksklyftor
2 röda urkärnade hackade chilifrukter
1 tsk mald gurkmeja
5 dl kokosmjölk
Salt
 
Skala räkorna och ta ut tarmen. Hetta upp olja i en gryta och stek löken tills den är mjuk. Tillsätt vitlök med chili och gurkmeja. Låt koka ihop någon minut. Häll på kokosmjölk och salt. Sjud på svag värme i ca 10 minuter. Lägg i räkorna och låt dem koka i tills de är klara (ca 12 minuter). Garnera med koriander.
 
Raita med gurka
Skala 2 gurkor och ta bort mitten och hacka resten fint. Blanda med 2 ½ dl naturel yoghurt. Torrosta en tesked spiskummin och en tesked senapsfrön i stekpannan i en minut. Blanda ner kryddorna tillsammans med en ½ tesk riven ingefära. Smaka av med salt och peppar och garnera med paprika pulver. Severa väl kyld.
 
 
 
Dhania chutney
 
Mixa föjande ingedienser i en matberedare och smaka av.
En stor näve korianderblad
2 msk rostade jordnötter
2 gröna chilifrukter
1 tsk vitlök-ingefärspasta
½ tsk socker
Salt
1 msk citronsaft
 
Kryddblanding med färsk mynta
Finhacka 50 gram färsk mynta, 2 salladslökar och en grön chili. Blanda med en pressad vitlöksklyfta. 1 tsk socker, ½ tsk salt och 40 ml citronsaft. Täck skålen coh låt stå kallt minst en timme.
 
Smörkyckling
1 kg kyckling filer
1 tsk salt
4 msk citron saft
2 ½ dl yoghurt
1 medelstor lök hackad
2 vitlöksklyftor hackade
3 cm ingefära riven
1 grön chili hackad
2 msk garam masala
2 tsk gul hushållsfärg
1 tsk röd hushållsfärg
1 ¼ dl tomatpure
1 ¼ dl vatten
2 cm färsk ingefära riven
2 ½ dl grädde
1 tsk garam masala
2 tsk socker
1 krm chilipulver
4 tsk citron saft
1 tsk spiskummin
100 g smör
 
Skär kyckling filerna i stora kuber. Häll över salt och citronsaft. Mixa yoghurt, lök, vitlök, ingefära , chili och garam masal i en mixer till en slät smet. Blanda hushållsfärgerna i ett glas och fördela försiktigt över kycklingen så att alla bitar färgas. Häll på yoghurt marianden och rör om. Täck över kycklingen och låt stå i kylskåpet i 4h. Lyft ur kycklingen och låt den rinna av några minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Ugnsbaka kycklingen i 15 minuter. Häll av överflödiga köttsafter. Täck formen med folie. Blanda tomatpure och vatten i en skål. Tillsätt ingefära, grädde, garam masala, socker, chilipulver, citronsaft och spiskumminh och rör om. Smält smöret i en gryta på medel stark värme. Rör ner tomatblandingen och koka upp. Skruva ner värmen och lägg i kycklingbitarna. Rör om så att kycklingen täcks av såsen och sjud tills allt är genom varmt.
 
 
Naan
Sätt ugnen på 200 grader. Sikta ihop 500g vetemjöl, 1 tsk bakpulver, ½ tsk bikarbonat och en tsk salt. Tillsätt ett vispat ägg, 4 tsk smält smör och 1 ¼ dl yoghurt. Häll mjölk lite i taget (ca 2 dl) tills det formar en mjuk deg. Täck degen med en fuktig bakhanduk och låt stå varmt i 2h. Knåda på ett mjölat underlag tills degen är slät. Dela i åtta bitar och kavla till ca 15 cm oval form. Pensla med vatten och lägg den fuktiga sidan nedåt på en smord ugnsplåt. Pensla med smält smör och grädda tills gyllenbruna.
Och se så fina leftovers det blev dagen efter.
 
 
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s