Kastanjsoppa

on
Det här är en god soppa som fungerar bra till en festmåltid eller en lyxig vardagssoppa. 
(S2)
Till soppan
500g skalade kastanjer
100g skalad lök i tärningar
70g Scharlottenlök i bitar
40g smör
1 kvist timjan
3 matskedar balsam vinäger
10g kött, kyckling eller grönsaksbuljong
2 l vatten
75ml grädde
 
Garnering
1 matsked truffelolja
125 ml cream fraiche eller tjock grädde
Salt och peppar
 
Förberedelser
Smält smör och låt det bli brunt. Lägg i kastanjerna och rosta dem tills de är gyllen bruna (45 minuter för färska kastanjer, 20 minuter för kokta). Tillsätt löken och låt dem koka med i ca 5 minuter tills de blir karamaliserade. Tillsätt timjan och vinägern och väskan koka helt bort. Tillsätt vatten och buljong och låt koka puttra i ca 20 minuter. Mixa allting i en mixer eller med stavmixer och ställ tillbaka soppan på plattan. Tillsätt grädde och smaka av salt och peppar.
 
Garnering
Blanda cream fraiche och tryffelolja och lägg en klick på varje tallrik. Droppa över lite tryffelolja på soppan.
 
Soppan kan förberedas i förväg men blanda i så fall i grädden och mixa ihop för när den ska serveras. Jag har lagat på förkokta vaccumförpackade kastanjer. Om man vill variera så kan man toppar med kantareller och dekorera med pumpa eller hasselnötsolja.
 

Bon appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s