Rågbröd med dadlar och valnötter

Provade att laga det här fina brödet i lördags. Brödet ska jäsa över natten och det är verkligen lättlagat. Passar bra till en soppa eller till osttallriken.

Recept från Meny i Sveriges radio

Det här behöver du till en limpa: (som kalljäser över natten) 2 dl grovt rågmjöl 5 dl vetemjöl special 25 g jäst 10 dadlar, urkärnade 1 1/2 dl valnötter 2 msk kallpressad rapsolja el oliv ca 2 1/2 kallt vatten 2 tsk salt Gör så här: Lägg mjöl, jäst, dadlar, nötter och olja i en bunke och blanda väl. Rör ner vatten och arbeta till en smidig, lätt kladdig deg. Har ni bakmaskin mår degen gott av att knådas 7-8 minuter. Tillsätt saltet och arbeta ytterligare en minut. Låt degen jäsa 15 minuter. Arbeta ihop degen på mjölad yta och forma till en limpa. Lägg i en smörad form som fodrats med krossade linfrö. Mjöla ytan lätt och låt limpan ligga i kylskåp över natten med en handduk över. På morgonen tar man ut limpan och låter den vila i rumstemperatur 20 minuter. Värm ugnen till 180 grader. Pensla brödet med lite vatten och strö över lite mjöl. Skåra med en vass kniv. Grädda i 30-35 minuter och låt svalna på galler.

2 Comments Add yours

  1. cathrine says:

    detta bröd låter helt härligt ; ) prövar idag !

    1. maja says:

      Hoppas det blev bra!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s