Sushi

Futomaki
Stora rullar fyllda med spenat (färsk spenat kokt i vatten 30 sek), omelett (se nedan), shiitake (se recept nedan) och räkor. Rulla noriplattorna med glansiga sidan upp åt. Tryck inte ner riset utan låt det var fluffigt.
 
Nigri med
Lax
Tonfisk
Tonfiskröra (se nedan)
Omelette
Räkor
 
Alla designade en egen rulle så några nya ingredienser testades som tabasco, sallad, avokado och sesamfrön. Och jo det for några champis flaskor medans vi jobbade.
 
Några saker att skaffa om man hittar en japansk butik.
Dashi-mo-moto är en japansk fiskbuljong som används bland annat till japansk omelette.
Mirin görs av ris och innehåller alkohol
Nori När de tunna algplattorna som man rullar ris in i
Sushi-no-ko är ett vinäger, socker och salt pulver som man blandar i riset. Sushi-zu är samma sak fast i fyltande form.
 
Wasabi finns också i pulverform som man blandar med lite vatten för att få en pasta. Vår sushi lärare rekommenderade det här fram om de tuber man köper i affären. Den är faktisk mycket godare.
 
Japansk omelett
5 ägg
1 tesked dashi-no-moto
1 tesked mirin
2 tesked socker
0.5 tesked salt
 
Blanda alla ingrendienser . Häll en naturel olja i stekpannan. Värm upp och häll i hälften av äggblandningen. När omeletten börjar sätta sig börja rulla i hop den mot ena sidan av pannan (använd en spatel som hjälp) och häll på resten av smeten. När det har stelnat rulla över igen. Ägget ska inte ta färg men inte heller vara rå i mitten. När den har kallnat skär i tunna skivor.
 
Shiitake
50g torkad shiitake
3 matskedar mirin
3 matskedar socker
2 matskedar soja
 
Skölj av svamparna i kallt vatten- Låt dem ligga i ljummet vatten i 5-6 timmar eller över natten. Häll av vatten och häll på de andra ingredienserna. Värm allt på en platta i ica 10 minuter tills all väska har kockat in och karameliserats. Låt svalna och skär i små tärningar.
 
 
Sushiris
Köp ett rundkorning ris av japansk sort (behöver inte komma från japan). Tvätta riset noga, skölj det i en sil 4-5 gånger tills vattnet är helt klart. Låt silen stå i vatten ca 30 minuter.
Räkna med ett mått ris mot 1,5 vatten. Häll ris och vatten i en kastrull (gärna teflon). Låt kocka upp i ca 5 minuter. Sätt på locket och åt stå på låg värme i 10-13 minuter. Stäng av värmen och låt vila i 10 minuter. Flytta gradvis riset till en annan skål och blanda varsamt samtidigt in Sushi-no-ko eller sushi-zu så fördelas jämt. Låt svalna under en våt bakhanduk så att riset inte torkar.
 

Gott blev det och mycket.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s