Vichyssoise

on
Lagade den här soppan för första gången på en fransk matlagningskurs (på franska) på Arbis. Jag kunde inte många ord franska men har många bra recept kvar från den kursen.
 
Vichyssoise är en fransk soppa som består av purjolök och potatis. Den kan serveras iskall på sommaren eller varm på vintern. Dekorera med fint skuren gräslök. Som variation kan också toppas den några skalade räkor eller lite stekta baconkuber.
 
Man använder bara den vita delen av purjolöken så soppan blir vitt.
 
Man behöver:
250g purjolök (den vita delen) fint skuren
250g potatis i kuber
50g smör
1 liten färnkål (kan uteslutas)
1,75 liter buljong (grönska eller höns)
Salt och peppar
1 liten bouquet garni
2,5 dl grädde
Gräslök.
 
Smält smöret i pannan och tillsätt purjon och färnkålen. Låt svettas i ca 20 minuter utan att det tar färg. Tillsätt potatis och vattnet med buljonen. Tillsätt bouquet garni (eller en liten kvist timjan)
När potatisen är mjuk mixa soppan helt slät. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar. Kyl eller ät genast. Passar bra att förbereda dagen före eller frysa in.
Et voilà!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s