Huitres

on
Chales Emil Hagdahl skev året 1878 i sin bok Kok-konsten föjande om ostron.
 
Få födoämnen finnas på en gång så lättsmälta och så närande. De reta aptiten, och vattnet i dem befodrar matsmältninge.
 
De bör då ätas samma ögonblick de blifvir öppnade och med den saft, hvari de ligga. Äro de ej fullt lefvande, har deras finaste behag gått förloradt, först då de lösryckas från det undre skalet, upphöra de att lefva. Verkliga ostronälskare tillåta derför icke någpn annan att öppna dem, utan förbehåller sig sjelfva detta vigtiga privilegium och verkställa det på sin egen tallrik, på det de må hafva nöjet att svälja denna intressanta fisk lefvande.
 

Det är betecknande för detta födoämne, att känslan af mätthet kommer så sent, att en öfvad ostronätare men lätthet uppäter 144 stycken (12 dussin) och derefter helt obesvärad griper sig an den egentliga måltiden, alldeles om ingenting hade passerat.

Jag skulle vilja se det middagsbordet där alla öppnar 144 ostron i var. Lite grisigt 🙂

Ostron förknippas med lyx, champagne eller illa smakande kallsup (för vissa). Jag måste erkänna att jag första gångerna inte var så imponerad av smaken men bestämde i allafall att alltid smaka när det bjuds. Nu mera kan jag tycka att de är himmelska, men inte alltid.
Det finns stora skillnader i smak enligt var det kommer ifrån, vilken sort och vilken storlek de är. Ostron finns lite över allt men det krävs saltvatten för att de ska leva så i Sverige finns de bara på västkusten. Dessa lär vara verkligt bra, men jag har tyvärr inte smakat än. I Frankrike finns det ostron odlingar både längst atlantkusten och i medelhavet. I USA både på öst och västkusten.
Ostronen sorteras enligt storlek från 000 (enorma), 0 för matlagning osv. Personligen föredrar jag 2:or och 3:or om de ska ätas råa. 
Man kan servera ostron med några citron halvor eller med en rödvinsvinegrette.
 
 
 
Vinigrette till ostron
 
1 ½ dl vatten
2 finhackade scharlottenlökar
½ dl rödvinsvinäger
1 tsk ljus dijonsenap

Lite nymald svartpeppar

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s