Lax och risotto till Kaffenörden

I veckans torsdagsinspiration efterfrågade Kaffenörden middagstips för lördagkväll men fransk gäst.

 Here we go! 

Till förrätt:

Minut-marienerad lax med rom

(S2) Det här receptet har jag lagat massor med gånger med lite olika variationer. Enkelt, kan förberedas och så gott. Receptet kommer från Werner Vögelis bok Hovtraktören.

Till 4 pers behövs:

  • 350 g lax (superfärsk för den ska ätas rå)
  • 4 msk rom (regnbågsrom blir snyggast)
  • 1/2 dl dl smetana
  • 2 tsk lime juice
  • 4 msk god olivolja
  • Gräslök eller finhackad rödlök
  • Dillkvistar
  • Limeklyftor

Lägg laxen en liten stund i frysen så är den lättare att skära laxen i tunna skivor.

Lägg laxskivorna på tallrikarna och häll över limesaften och olivoljan. Salt och peppra och plasta sedan in och sätt i kylen 10-15 minuter.

Garnera med rommen i mitten. Spritsa smetana runt rommen och dekorera med rödlök eller gräslök och lite dillvippor. 

Servera med lite bröd.

Till varmrätt kan du prova den här rätten (som jag inte själv provlagat än). Den serveras på en restaurang här i stan och det verkade så enkelt och gott.

Gorgonzola risotto med päron

Ursäkta den dåliga bilden men ville visa hur det såg ut.

  • Risottoris (tex arborio el carnaroli)
  • Olivolja
  • Schalottenlök
  • Vitlök
  • Vitt vin
  • Hönsbuljong
  • Smör
  • Parmesan
  • Gorgonzola (en krämig typ)
  • Päron (mogna)
  • Socker
  • Vatten
  • Ruccola
  • Reducerad balsamico

Ta en stor gryta och värm lite olivolja. Stek riset tillsammas med finhackad schalottenlök och vitlök. Det ska inte ta färg. Värm samtidigt buljongen. När riset är nästan genomskinligt tillsätt ett stort glas torrt vitt vin. Låt vinet koka in helt. Tillsätt sedan hönsbuljong en skopa åt gången och fortsätt tills riset är al dente. Lägg i en klick smör, gorgonzolan och riven parmesan. Smaka av med salt och peppar.

Skala päronen försiktigt och koka dem 1-2 minuter i sockerlag. Låt rinna av och skär upp snyggt en päronhava per tallrik.

Lägg upp risotton i en djuptallrik. Dekorera med ruccola och päronhalvan. Ringla över lite olivolja och balamico.

Jag brukar sällan laga efterrätter så har dåligt med idéer. Någon god bit ost kanske?

Hoppas det smakar!

Maja

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s