Middagstips till L med gäster samt Ostälskaren

on

2 frågor trillade in i torsdagsfrågan idag. L ska ha middag på lördag och det ska vara överraskande men inte alltför svårlagat och dessutom gravidvänligt. Ostälskaren ska ha en skön lördagskväll med sällskap av en bok och vill ha någonting gott och lyxigt men som inte tar tid att laga.

Sweetchili föreslår följande:

Lördagsmiddag för L med gäster

En vårvinter meny
 
Crèam Ninon  Grön ärtsoppa
(S2) För 6 personer
 
1 schalottenlök
1msk smör
500g frysta gröna ärtor
7dl höns eller grönsaksbuljong
1.5 dl vispgrädde
1dl champagnen eller annat torrt mousserande vin
Salt och nymalen vitpeppar
Vispgrädde och några hand skalade räkor till garnering.
 
Stek den finhackade löken i lite smör tills den blir mjuk men inte tar färg.  Häll i buljongen och låt koka upp. Lägg i ärtorna och låt koka några minuter. Mixa soppan helt slät och passerade ev. genom en sil. Tillsätt grädde och låt koka upp. Precis före servering, häll i champagnen. Smaka av med salt och peppar. Garnera med en klick vispgrädde och några skalade räkor eller lite löjrom.
 
Till varmrätt skulle jag servera:
Lax med en stuvad savoykål. (S2)
 
6 bitar lax ca 160 g per portion ben och skinnfria
1 savoykålshuvud strimlad
2 äpplen i tärningar
2 dl vispgrädde
3 msk smör
2 schalottenlökar finhackad
2 msk dijonsenap
1 msk grovsenap
1 msk pepparrot
 
Sätt ugen på 150 grader. Stek el. grilla ev. laxbitarna lite så att de får färg. De får sedan gå färdiga i ugnen. Salta och peppra.
 
Stek löken och äppletärningarna i smör, utan att de tar färg. Tillsätt kålen och låt den steka med en liten stund. Häll på grädden, senapen och pepparroten och sätt på locket. Låt koka ihop i 8-10 minuter. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mera senap/pepparrot.
 
Ostälskarens lördagsmeny
Enkelt, lyxigt och gott.
 
 
Biff med sallad (S1)
Köp en ruskigt bra biff av hög kvalité. Det är det viktigaste!
Laga en sallad med avokado, lite gräslök och något annat du tycker är gott.
Blanda ihop en lätt vinegrett med dijonsenap, honung, salt, peppar, balsamico och en god olivolja.
 Stek biffen så som du vill ha den och servera med
Alt. 1 en skiva roquefort ost
Alt 2. klick vitlöksmör (Smör blandat med hackad vitlök, salt och peppar och lite basilika)
Alt 3. lite stuvade svampar.(svamp, scharlottenlök, smör, grädde, kalvfond) 
Öppna ett gott rödvin och njut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s