Portergratinerade ostron

on

Det här receptet kommer från Leif Mannerstöms skaldjursbok och det är bara så gott men ganska tidskrävande.

Portergratinerade ostron

(S3)

De ska serveras direkt ur ugnen.
 
Till ostronen:
20 öppnade ostron
1 knippe dill
1 flaska mörk porter
1 finhackad scharlottenlök
3 äggulor
Saften av en citron
300g ljummet skirat smör
50g ljummet brynt smör
2 msk vispad grädde
Salt och peppar
 
Till garnering:
Friterad purjolök
1 tomat, halberad, urgröpt och skuren i bitar.
Bladpersilja
 
Plocka dillen i fina kvistar och hacka den fint. Spara stjälkarna. Häll portern i kastrullen och tillsätt dillstjälkar och bananschalottenlök. Koka upp och reducera till ½ dl. Sila reduktionen och låt svalna helt.
 
Lägg i äggulorna i en tjockbottnad kastrull. Vispa i hop äggulor och porterreduktionen, citronsaften och lite salt. Låt sjuda på svagvärme under vispning så att den blir en slät tjock sås. Vispa i det skirade och brynta smöret droppvis i äggulorna. Vänd ner den vispade grädden och den hackade dillen.
Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
 
Sätt ugen på 250 grader.
Lägg ostronen på en bädd av grovsalt i en ugnsäker form. Lägg ca 1 msk sås på varje öppnat ostron så att ostronet täcks helt. Gratinera i övre delen av ugnen i ca 2 minuter tills de fått fin färg.
Strimla purjolöken och fritera den.
Garnera med purjolök, tomatbitar och bladpersilja.
Servera genast varma.
Så här såg det ut när C lagade för en vecka sen.
Friterad purjolök och persilja
Potersåsen reduceras
Tomaten till graneringen
På väg in i ugnen
Färdiga att serveras

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s