Semlor till fastlagssöndagen

on

Mums för semlor. Jag lagade bullarna sent fredag kväll och de blev lördag frukost och lördagkväll efterrätt samt söndag kvällsnack.

Bullar gör man så här. (S2)

26 bullar

150 gr smör

5dl mjölk

50g jäst

1,5 dl strösocker

2 tsk kardemumma

0,5 tsk salt

15 dl vetemjöl

Smält smöret  och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Smula ner jästen i bunken och rör vätskan och jästen tills det löst sig. Tillsätt socker, kardemumma, salt och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en deg, kör 5 min i matberedare eller 10 min för hand. Låt jäsa i 40 minuter övertäckt med en bakhandduk.

Ta upp degen och knåda den på en arbetsbänk med lite mjöl. Dela i 26 bitar rullade i små runda bollar. Lägg dem på bakplåtspapper pch låt jäsa ännu ca 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen i (225 grader) i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.

Efter att ha hört att den mandelmassa man köper innehåller en liten procent mandlar och mest aprikoskärnor har jag börjat laga min egen. Det är faktiskt super lätt och ev. billigare.

Lägg 200 g skållad hel mandel i mixern. Fyll på med 1 dl florsocker och 1 dl strösocker. Mixa tills det är helt malt. Tillsätt ca 1-3 msk vatten eller mjölk för att få den till rätt konsistens.

Servera bullarna fyllda med mandelmassa och vispgrädde och pudra över florsocker. Och åk lite pulka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s