Vegetarisk lördagsmiddag åt Peppe

on

Inför veckans  torsdagsfråga har jag gått igenom en hög gamla mattidiningar och hittat följande

Varm chevreportabella med granatäpple (från elle mat och vin)

S1 För 4 pers

4 stora portabella svampar

Olja

200g getost

1 msk honung

Flingsalt

Nymalen svartpeppar

Rucola

1 granatäpple

Lägg svamparna i en ugnsfast form. Droppa olja på och under svampen och stek i ugen i 10 minuter (200 grader). Höj temeraturen till 275 grader. Dela osten och lägg den på svampen. Droppa över lite honung och grantinera i ugnen 2-3 minuter tills osten fått färg. Strö över flingsalt och svartpeppar. Dekorera tallriken med rucola och granatäppelkärnor. Häll över några droppar olivolja och ev lite balsamico på rucolan.

Vegetarisk couscous (Elle mat och vin)

4 personer

2 potatisar

1 squash

1 pumpa

2 morötter

1 gul lök

1 msk rapsolja

2 vitlöksklyftor finhackade

1 kanelstång

2 msk malen spiskummin

1 tsl paprikapulvar

1 tsk sambal oelek

1 kuvert saffran

1 grönsaksbuljongtärning

1 burk krossade tomater

1 1/2 tsk socker

2dl kokta kikärtor

1 dl sultanrussin, blötlagda

salt och peppar

Couscous

Skär grönsakerna i stora bitar. Fräs lök i stor gryta. Tillsätt vitlök, kanelstång, spiskummin, paprikapulver och samal oelek. Låt fräsa en stund och tillsätt sedan grönsakerna (de som tar längst först). När grönsakerna är mjuka tillsätt 1 dl vatten, saffran, buljongtärning, tomatkross och socker. Dra ner värmen och låt sjuda i ca 45 minuter. Rör om då och då. Tillsätt kikärtor och russin. Tillsätt salt och peppar och eventuellt lite mer av de andra kryddorna. Låt dra en sund och servera sedan på en bädd av couscous.

Ugnsbakade mandeläppel (elle mat och vin)

6-8 personer

8 stora syrliga äppel

fyllning:

2 ägg

4 msk socker

100g flagad mandel

1 msk finriven citronskal

100g smör

100g mandelmassa

Servera med vaniljglass eller vaniljsås

Sätt ugnen på 200 grader. Separera gulor och vitor. Vispa äggvitona till hårt skum tillsammas med 2 msk socker. Vispa äggulor och 2 msk socker i en rostfri skål över en kastrull men kokande vatten. Det får inte koka! Låt sjuda och rör om hela tiden. Ta av från värmen och blanda ner flagad mandel, citronskal, smör och mandelmassa. Vänd ner äggvistan försiktigt.

Skölj äpplena och skär av toppen. Gröp ur dem och ta bort kärnorna, men låt botten vara kvar. Ställ äpplen tätt i en långpanna och fyll äpplena med mandelfyllningen. Ställ in i ugen och baka tills äpplena är mjuka. De tar ca 20 min. Servera med glass eller vaniljsås.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s