Sparrisrisotto med jambon cru

Årets första sparrisrätt blev denna sparrisrisotto serverad med lufttorkad skinka.

  • Risottoris (tex arborio el carnaroli)
  • Olivolja
  • Schalottenlök
  • Vitlök
  • Vitt vin
  • Hönsbuljong
  • Smör
  • Parmesan
  • Grön eller vit sparris
  • Lufttorkad skinka
  • Hackad gräslök

Skär av foten på sparrisen. Den gröna räker det att man skalar nedre biten, den vita skalar jag ända till toppen. Skär sparrisen i 3 cm långa bitar.

Värm olivolja i en stor gryta och fräs ris och lök tills det blir genomskinligt men inte tar färg. Värm samtidigt buljong i en kastrull brevid. Häll på ett glas vitt vin och låt koka in. Tillsätt buljong en skopa åt gången. Efter en liten stund lägg i sparrisen. Fortsätt koka risotton med buljong tills riset och sparrisen är al dente. Läng i en klick smör, parmesan och smaka av med salt och peppar. Servera genast med lufttorkad skinka´. Tillbehöret kan varieras med tex rökt lax. Toppa med lite hackad gräslök.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s