Blåfotad fågel: Poulet de Bress à la cream « »

on

Fåglarna från Bress är världskända, (och i allfall i frankrike och grannländer). Det som kännetecknar kycklingen från Bress är de (stål)blåa fötterna, de har också en liten aliminiumring runt ena foten med namn och adress till uppfödaren. Den har en helvit fjäderdräkt och klarröd kam. Den har fint skin och oljigt kött (det är en positiv sak trots att det kanske inte låter så). Kycklingarna väger 1,5 kg, en Poulard 2,1 kg och 3,8 kg för en Chapon (kastrerad tupp).

De säjs oftas med huvudet kvar, jag antar att det är för att man inte ska kunna fuska med kvaliten.

Bress ligger i Franska Bourgogne och det här ett traditionellt recept på Bress kyckling.

Poulet de Bress à la cream

Lägg en stor klick smör i stekpannan. Dela kycklingen i bröst och lår. Lägg i kycklingbitarna, en stor lök i tärningar, ett dussin små vita champinjoner i skivor, ett par krossade vitlöksklyftor, en bouqet garni. Stek allting gyllenbrunt och häll på ett stor glas vitt vin (gärna chardonnay från Bourgogne) och låt koka ihop. Tillsätt en halvliter cream fraiche. Låt puttra i 30 minuter, sila av såsen och smaka av.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s