J&D’s fisksoppa

on

Lyckliga jag och ni. Jag fick just receptet på fisksoppan.  Prova!!! Den var verkligen supergod och mättande.

Tack J!

4-5 pers
400g lax
400g gös eller annan vit fisk (vi hade sole)
300 g räkor
(lite snäckor eller musslor enligt smak för att göra soppan festlig)
2 gula lökar
3 skivade vitlöksklyftor
1 stor morot i slantar
5 medelstora potatisar i små kuber
5 medelstora tomater i små kuber
2msk olivolja
1/4g saffran
2-3tsk hela fänkålsfrön
2-3tsk torkad timjan
1 kryddmått cayenne peppar eller 1/2 torkad chili
1-2tsk hackad färsk rosmarin
2tsk flingsalt
nymald peppar
0.8 liter vatten
0.5 liter torrt vitt vin
2 fiskbuljongstärningar
3dl mellangrädde eller 2dl vispgrädde
bladpersilja och timjan för servering

1. Fräs löken + vitlöken i olja i en stor kastrull
2. Smaksätt med alla kryddor förutom salt & peppar (man kan lite överdriva med kryddorna för kraftigare smak)
3. Lägg ner grönsakerna
4. Späd med vatten, vin och fiskbuljong och låt koka i 15-30 min, tills potatisen och moroten är ganska mjuka
HIT kan man förbereda
5. Skär benfria fisken i kuber
6. Koka upp soppan igen, tillsätt grädde
7. Lägg i fiskbitarna och sjud dem i soppan 3-4 minuter (om fisken är tunn, räcker 1-2 minuter)
8. Lägg i räkorna (de ska inte koka), smaka av soppan.
9. Tillsätt salt & peppar enligt smak
10. Toppa med hackad persilja och generöst med timjanblad. Servera med bröd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s