Kungen av mögelostarna

on

Roquefort AOC är en fransk opastoriserad blå mögelost. Den tillverkas ännu på traditionellt sätt i regionen Rouergue. Osten görs av getmjölk och har på sitt sätt tillverkats i 2000 år. I början var det herdarna som förvarade sina ostar i kalkgrottorna i Cambalou. Det blåa möglet finns naturligt i luften i de här grottorna.  Idag använder en del tillverkare samma traditionella metod att framställa osten. Man lägger rågbröd att torka i 70 dagar. På brödet samlas mögel och man maler ner de mögliga brödet och strör det över ostformen. Roquefort lagars minst 3 månader i grottorna

Roquefort har en mycket salt distinkt smak, sötma som samtidigt brinner lite på tungan. Den har en krämig konsistens som gör att den smälter på tungan.

God som ensam ost med ett moget päron och ett glas portvin. Passar också på ostbrickan, eller i en sallad med päron och valnötter. Jättegod att göra bluecheese dressing med eller gratinera havskräftor. Har också sett ett lockande recept på ugnsgratinerade päron fyllda med Roquefort.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s