Stinky cheese

on

Veckans ost är Epoisse. En opastoriserad komjölks ost från Bourgogne i Frankrike. Ytan penslas med baketerier för hand och när den mognat klar så penslas den en sista gång med alkohol, oftast Marc de Bourgogne.

Epoisse är krämig, tegelröd eller orange till färgen och stinker verkligen! Tänk på att köpa den när den ska ätas för du vill antagligen inte ha den i kylskåpet en vecka.

Osten kan ätas vid olika mognadsgrader. Epoisse frais har lagrats 30 dagar, då har den en mild och fräsch smak. Vid 40 dagar blir den orange-brun och börjar smälta i hop i kanterna.

Gott på ostbrickan med ett glas rött från Bourgogne. Min favorit är Epoisse och finncrisp.

När vi förra hösten var i Bourgogne fick vi en härlig Epoisse soppa och bröd istället för den traditionella osttallriken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s