Thailändska fiskbiffar

on

Mera från gästbloggande N. Visst ser det gott ut.

En liten thaimåltid från min favoritkokbok “Kärlek, oliver och timjan” av Anna och Fanny Bergenström. Istället för Dipsåsen från Hanoi kan man med fördel servera biffarna med sweet chilisås.

Thailändska fiskbiffar

Ingredienser för sex pers.

600 g färsk torsk- eller gösfilé

3 blad av kaffirlime

1/2 tsk salt

1 rågad tsk socker

3 små schalottenlökar, finhackade

1/2 röd chili eller 2 små thaichili, urkärnade och finhackade/strimlade

2 msk fisksås (Nam Pla)

1 lime, saften av

2 äggvitor

färsk koriander

smör och olja till stekning

Biffarna får bästa konsistensen om fisken är färsk och inte varit fryst.

1) Skär fiskköttet i pyttesmåbitar (inte i matberedare)

2) Lägg fiskbitarna i en skål och strö över salt, socker, lök, chili, fisksås, limesaft och de strimlade kaffirbladen

3) Rör om försiktigt (om du rör om för mycket kan smeten bli seg)

4) Vispa äggvitorna till ett löst skum och vänd dem i smeten.

5) Forma små bullar av smeten och lägg dem på en stor tallrik

6) Låt biffarna dra i kylen i 30-40 min.

7) Stek biffarna i lite olja och smör, ungefär tre minuter per sida på medelstark värme.

8) Dekorera med färsk koriander och mynta

Att servera till:

Thailändsk gurksallad – Ajad

Ingredienser:

1 gurka

2 små schalottenlökar

1/2 röd chili

Lag:

1/2 dl kokhett vatten

1 msk socker

1 tsk salt

3 msk mild risvinäger

1) Blanda det heta vattnet med socker och salt i en skål tills sockret löst upp sig

2) Häll i vinägern

3) Skala gurkan och halvera den. Skär på hälft även på längden, gröp ur kärnorna och skär i tunna “halvmånar”

4) Häll lagen över gurkan och rör i den finhackade löken och strimlade chilin.

5) Låt dra i en timme

Dipsås från Hanoi – Nuoc cham

Ingredienser:

1 klyfta vitlök

1/2 röd chili eller en liten thaichili

lite morot eller gurka (eller båda)

2 msk mild risvinäger

2 msk fisksås (nam pla)

2 msk pressad lime

2 tsk socker

6 färska myntablad

1) Finhacka vitlöken och chilin (lämna i kärnorna om du vill ha en hetare variant)

2) Skär en halv morot i tunna strimlor och / eller finhacka gurka i små kuber

3) Blanda alltihop utom mynta, gurka och morot i en liten skål och se till att sockret löser upp sig

4) Lägg i resten av ingredienserna,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s