Veckans ost! Gruyère

on

Gruyère är en schweisk hårdost gjord på komjölk. Den tillverkas i kantonerna Fribourg, Vaud, Neuchatel, Jura och Bern. Den har fått sitt namn av den mycket söta medeltida staden Gruyères. Om ni besöker den här delen av Schweiz är Gruyère muséet ett måste för ostälskare och där efter en en ostfondue på en av de små restaurangerna innanför den medeltida stadens ringmur.

 
Osten är skyddad med AOC status men av någon orsak finns det några franska ostar som också kallar sig Gruyères. Det är dock en stor smakskillnad så kolla att det är Schweizisk Gruyère du köper.
 
Gruyère är en smakrik och ganska salt hårdost som får en härlig nötig smak när den lagrats. Lagringstiden är minimum 5 månader (den passar bra som pålägg) men jag föredrar den som är lagrad 18 månader och uppåt.
 
För att tillverka 80 kg ost går det åt 800 liter mjölk.
 
Jag äter en massa gruyère, skulle inte våga räkna hur många kilo per år. Den passar till frukostmackan, i lunchsalladen, i kuber till champagnen, till ostfondue. Givetvis också till efterrätt med lite mogna fikon eller lite fikonsylt. Prova den till ugnsmackor och gratänger. Det är också ett klassiskt tillbehör till den franska löksoppan.
 
Prova en Gruyère Alpage. Den är gjord på sommarmjölken då korna betar på alp-ängarna.
 
Slutsats: Gruyère är en superost som passar till det mesta. Om du inte har provat den, gör det genast!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s