Chokladtårta

Provade det här receptet från Therese Wikströms bok Njut en liten smula.  Egentligen ska man använda en form med löstagbar kant med 24 cm i diameter. Jag hade en vision om en liten men hög tårta och använde en annan kakform. Jag täckte botten men smörpapper och klippte remsor som jag la upp över kanten för att kunna få ut kakan hel. Av något mirakel funkade det men det kunde lika gärna ha misslyckats totalt. Tårtan är helt fantastisk. Mättad på choklad och smör, men ska de vara så ska det eller hur.

Så här gör du.

Chokladtårta

  • 200g smör
  • 4 ägg
  • 5 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Knäck äggen i en bunke och mlanda ned smör och sikta ner övriga ingredienser. Rör i hop till en slät smet men så lite som möjligt. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25  minuter. Kakan ska var fast i kanten och mjuk i mitten.

Glasyrtryffel

  • 100g smör
  • 300g mörk choklad av bra kvalite. 70%
  • 2 dl grädde
  • 1 dl socker

Ställ fram smöret så att det blir rumsvarmt. Hacka chokladen. Koka upp grädde och socker och slå över den hackade chokladen. Rör tills chokladen smälter och tillsätt därefter smöret och blanda till en slät smet. Låt stå i rumstemperatur i 12h (jag orkade vänta några timmar) och glasera sedan den kalla tårtan. Dekorera med vackra bär och blommor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s