Coupe colonel

Igår var det 60 år sedan Mannerheim dog i Lausanne i en ålder av 88 år. Hans hälsa sägs vara orsaken till att han spenderade sina sista år utanför Montreaux där han tillsammans med sin adjutant (som var en överste) skrev han ner sina memoarer.

Varför denna historielektion?

Runt genevesjön finns en efterrätt som återfinns på nästan alla dessertmenyer. Coupe colonel (överstens skål). Den består av en kula citronsorbet och en skvätt vodka. Sägen säger att det är Mannerheims adjutant som törstig bett om en skvätt vodka i sorben och blivit fader till den här omåttligt (särskilt hos män) populära efterrätten.

Igår kväll avnjöt vi en underbar middag hos J&C. Varmrätten var en kombination av marulk, pilgrimsmusslor och murklor. Fantastiska gott! Till efterrätt Coupe colonel!

Trevlig lördag!

6 Comments Add yours

  1. Evis says:

    Mums! Jag åt också pilisar igår! Vi var med mamma på Elite (lite pinsamt att erkänna, men var där första gången…). Ingen coupe colonel dock…

    1. maja says:

      Jag har faktiskt inte heller ätit där trots att jag varit tölöbo i två repriser. Vad det bra?
      Kram

  2. Evis says:

    O ja! Att de va gott! Tips: Paistettuja kampasimpukoita, tryffelillä maustettua kukkakaalipyreetä ja haudutettua pinaattia

  3. Mic says:

    Snart ska jag testa på hemmagjord coupe colonel. Spontanshoppade nämligen en glassmaskin till min Kitchen Aid igår 🙂 Hurra! Råkade få ett mycket bra pris också. Alessi hade en kvar i lagret. Sen klagade vi tillsammans (butiksbiträdet och jag) lite på Stockas ensamrätt på KA-maskiner och -tillbehör, som de vansköter :/ Det var en bra dag! Nu tror jag att jag ska slå dig en signal, vill prata – trevlig helg! *kram*

    1. maja says:

      Oj vilket bra köp! Vi köpte ju glassdelen i NY i september bara för att inse att den inte passar europeiska maskinen. Vilken flopp!
      Kul att du ringde!
      Kram

Leave a reply to Mic Cancel reply