Hemkärnat smör var det!!!

Smörreceptet som jag efterlyste före jul kom som väntat från österbotten. Tack Evis och P-M! Det blev så himla bra. Har lagat två satser redan. Receptet är tydligen ursprungligen från Allt om mat.

Till 270g smör

5dl vispgrädde
1dl crème fraiche
2tsk flingsalt

1) Blanda grädde och creme fraiche. Vispa med elvisp tills det blir en grynig massa. Fortsätt vispa ända tills fettet och vattnet är helt separerat, 5-10 min. Häll av vattnet.
2) Nu ska smöret tvättas, det vill säga man ska få ut de sista mjölkproteinresterna för att det ska hålla bättre. Häll på iskallt vatten i bunken med smör och pressa smöret mot kanten med en stadig slev så att hela smöret är genomarbetat. Det tar en stund, men det kalla vattnet håller smöret kylt. Byt sedan vattnet och gör samma process två gånger till. Vattnet ska bli klarare för varje gång.
3) Häll av det sista vattnet och tillsätt salt. Arbeta in saltet med snabba rörelser c 2min. Häll av vattnet som bildas i bottnen av bunken. Servera smöret rumstempererat.

2 Comments Add yours

  1. Evis says:

    Ja det är såååå gott! Evis 2.0 kanske också borde göra sitt eget sen😉

    1. maja says:

      Kanske hon borde🙂 Tack igen! Kram!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s