Ribollita

Den sibiriska vinterm har nått Schweiz med snö och rekordkyla. Myndigheterna informerar via radio hur man ska klä sig och nordanvinden piskar upp vatten mot pirer och standpromenader. Allt blir till is.

Nu passar det bra med varma soppor och grytor. Ribollita är riiktig vintermat från Toscana. Till fyra pers behövs:
1 hackad gullök
4 vitlöksklyftor hackade
1 själk blekselleri skivad
2 tärnade morötter
1 bit skuren vitkål
100 g röktsidfläsk i bit
1 l hönsbuljong
Färsk salvia
Färsk timjan
1 pkt stora vitabönor
Salt, peppar
Olivolja

Bryn lök,selleri, morotoch kål i olivolja med sidfläsk. Det ska inte ta färg. Häll på buljongen tillsammNs med salvia och timjan. Låt koka i ca 20 tills grönsakerna är klara. Lägg i bönorna och smaka av med salt och peppar. Ringla över god olivolja på tallriken och servera med bröd.

Till soppam drack vi en fantasiskt god Barolo. Ett rödvin från italien Piemonte som görs på Niebiollo druvan. Man får betala en slant för Barolo men man bli sällan besviken.

20120205-225620.jpg

20120205-230351.jpg

20120205-230402.jpg

20120205-230418.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s