Blåmusselsoppa med jordärtskocka

20120928-205901.jpg

Det här är ett jättgott recept från Tina Nordströms bok Jättegott Tina. Lagade senast för ca 9 år sen🙂

Soppa
1 nät blåmusslor
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
3 dl bladpersilja + själkarna
3 stjärnanis
1 l vatten

1 vitlöksklyfta
4msk philadelfiaost
Salt och peppar

Kompott
4 jordärtskockor
Buljong från musslorna
1 schalottenlök
2 äpplen
1 msk olivolja
Rivet skal av en halv citron
Salt, peppar och socker

Skrubba och skölj musslor och sortera bort de som inte är stängda. Hetta upp en gryta med olja, lök och vitlök (grovhackat). Fräs tillsammans med persiljestjälkarna och stjärnanisen. Häll i musslorna och låt den svettas en stun. Häll på vattnet och låt koka 4-5 minuter. Rör om halvvägs. Sila över spadet i en annan kastrull. Låt musslorna vila.

Kompotten. Skala jordärtskockan och skär i bitar. Koka i buljonen tills den är mjuk. Mixa tillsammans med rivet öpple, hackad schalottenlök. Smaksätt med olivolja, citronskal, salt, peppar och socker.

Mixa buljonen med persilja, philadelfiaosten och smaka av med salt och peppar. Plocka ur musslorna och lägg många musslor i ett skal. Servera soppan med en klick kompott i mitten och det fyllda musselskalet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s